Virpi Räisäsen Trasparente-levy on julkaistu

Virpi Räisäsen Trasparente-levy on julkaistu

Yksi Suomen kansainvälisesti kysytyimmistä mezzosopraanoista, Virpi Räisänen julkaisi 3.4. uuden levyn. Trasparente-albumi koostuu viulisti-laulaja Virpi Räisäselle sävelletyistä tai sovitetuista kappaleista, jotka on tallennettu nyt ensimmäistä kertaa yhtäaikaisesti soittaen ja laulaen. Tätä Virpin virtuoosimaista esittämistapaa on alettu kutsua Viulaja-projektiksi

”Trasparente levy on syntynyt toiveestani dokumentoida harvinaislaatuiselle yhdistelmälleni sävellettyjä teoksia, joissa etsin ilmaisukenttäni rajoja kahden instrumentin yhtäaikaisessa hallitsemisessa. Tämä sama haastavuus on näyttänyt kiehtovan myös säveltäjiä, joille olen esitellyt projektini ja jotka ovat halunneet säveltää teoksia Viulajalle.” Virpi Räisänen kertoo.

Albumin inspiraationa on toiminut Gustav Holstin Four Songs for Voice and Violin op. 35, joka on alun perin sävelletty yhden muusikon, viulisti-laulajan esitettäväksi. Ennen tätä albumia sitä on kuitenkin esitetty ainoastaan kamarimusiikkiteoksena kahden muusikon voimin. Muita kappaleita levylle ovat säveltäneet mm. Uljas Pulkkis, Ilmari Mäenpää, Harri Österman, Beverley Julie Lunt sekä Jean Van Vugt.

”Useasti säveltäjät ovat saaneet aiheet kappaleiden teksteihin minulle tärkeistä asioista tai olen itse ehdottanut heille niiden runoilijoiden tekstejä, jotka minulle ovat läheisiä. Trasparente-levy kuvastaa oman muusikkouteni kahta lähes tasavahvaa puolta, jotka ovat seuranneet minua läpi koko tähänastisen elämäni.” sanoo Räisänen.

Virpi Räisänen on tunnettu erityisesti musiikillisesta laaja-alaisuudestaan. Ennen siirtymistään laulajaksi hän teki merkittävän uran viulistina, konsertoiden sekä solistina että kamarimuusikkona. Laulajana Räisänen on esiintynyt lukuisten tämän hetken merkittävimpien kapellimestareiden ja orkesterien solistina konsertti- ja oopperalavoilla mm. Milanon La Scalassa ja Salzburgin musiikkijuhlilla. Euroopan lisäksi Räisänen on konsertoinut lied-laulajana ja kamarimuusikkona Aasiassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

”Teknisesti haasteellisinta on intonaation käsittely: laulaessa viulun intonaation hahmottaminen hämärtyy, sillä korva ei pysty erottelemaan kahta niin lähellä soivaa ääntä yhtä tarkasti. Paikoitellen joko viulun asentoa on muutettava alemmaksi tai päätä taivutettava kauemmaksi viulusta, jotta kaksi instrumenttia pystyy erottamaan toisistaan. Olen joutunut ratkomaan myös monia muita teknisiä eroavaisuuksia pystyäkseni tuottamaan yhtäaikaisen  laulamisen ja soittamisen, mahdollisimman korkealla tasolla.” Räisänen kertoo.

Kaikki tallenteen kappaleet on äänitetty saman­aikaisesti soittaen ja laulaen Renswouden kirkossa, Alankomaissa vuosina 2010 ja 2017. Levy on saatavilla Alba Recordsin verkkokaupasta sekä Spotifysta.