Jään säveltäjänä Jaakko Kuusisto

Jään säveltäjänä Jaakko Kuusisto

Tammikuussa 2019 sai ensi-iltansa Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittuun romaaniin Jää pohjautuva ooppera, jonka säveltää Jaakko Kuusisto. Suomenkielisen libreton on kirjoittanut Juhani Koivisto ja teoksen ohjaa Anna Kelo.

Jää sai Finlandia-palkinnon vuonna 2012, jolloin se ilmestyi sekä ruotsiksi että suomeksi. Jäätä on tähän mennessä myyty Suomessa sekä ruotsin- että suomenkielisenä yhteensä lähes 150 000 kappaletta. Romaanista on aiemminkin haluttu tehdä näyttämösovituksia, mutta Ulla-Lena Lundberg antoi luvan toteutukseen vasta Kansallisoopperalle.

Ooppera kuvaa nuoren papin ja hänen perheensä asettumista syrjäiselle saarelle. Sota on ohi, kaikesta on pulaa, mutta saarella elämä kukoistaa ja kaikki pitävät uudesta papista. Meren kimaltaessa vietetään virkaanasettamisjuhlaa. Pian tulee talvi myrskyineen eikä pappi tunne jäätä tai sen pettävyyttä.

Jaakko Kuusisto on asunut ja säveltänyt ulkosaaristossa lähellä Jään tapahtumapaikkoja ja tuntee saariston olosuhteet. Hän sanookin, että tehtävä on mieluisin, mitä hän voi itselleen säveltäjänä kuvitella. ”Tärkeimpänä pidän sitä, että musiikin on pystyttävä luomaan kokonaistunnelma, joka kuvaa meren ja jään kauneutta, armottomuutta ja pienen ihmisen suhdetta häntä ympäröiviin voimiin.”

http://oopperabaletti.fi/ohjelmisto/jaa/