Huippulauluyhtye Australiasta Rajattoman vieraaksi

Huippulauluyhtye Australiasta Rajattoman vieraaksi

Rajaton, The Idea of North -harvinainen yhteiskonsertti Savoy-teatterissa 31.8.2019

Kotimainen lauluyhtye Rajaton ja australialainen lauluryhmä The Idea of North (TION) esiintyvät harvinaisessa yhteiskonsertissa Savoy-teatterissa Helsingissä 31.8.2019 klo 19. Molemmat yhtyeet esiintyvät a cappella, säestyksettä. Ilta tarjoaa kummankin musiikkia, yhdessä ja erikseen. Konsertin lipunmyynti alkaa tänään Lippu.fi:ssä.

Jazzia, kansanmusiikkia, klassista, musiikillista komediaa, pop-musiikkia ja gospelia musiikissaan yhdistelevä TION ja monipuolisista suomalaisista juuristaan ammentava Rajaton tuntevat toisensa jo hyvin. Arvostetut yhtyeet kohtasivat ensimmäisen kerran, kun Rajaton kutsui TIONin vieraakseen Savoy-teatterin konserttiin vuonna 2007. Sittemmin yhtyeet ovat esiintyneet samoilla festivaaleilla Korean Soulissa vuosina 2007 ja 2008 ja vuonna 2012 TION ja Rajaton konsertoivat yhdessä Australiassa, mutta vihdoin on jälleen Suomen vuoro. ”Ihanaa päästä yhdessä kotiyleisön eteen”, sanoo Rajaton-yhtyeen Jussi Chydenius.

TION on Suomeen tullessaan ollut konsertoimassa ympäri Eurooppaa. Tyypillisesti a cappella-yhtyeissä on melko vähän jäseniä, nyt heitä saadaan lavalle isompi joukko illan aikana. Maailmassa on vain harvoja menestyviä todella laadukkaita a cappella-ryhmiä, siksi voimien yhdistämien on luonnollista, vaikka ollaankin maapallon eri puolilta.

”Olemme päättäneet jo vuonna 2007, että teemme Rajaton-yhtyeen kanssa yhteistyötä aina kun mahdollista”, kommentoi 5-henkisen ryhmän johtohahmo, tenori Nick Begbie.

Canberrassa vuonna 1993 perustettu The Idea of North on saanut nimensä vuonna 1968 alkaneen kanadalaisen radio-ohjelman mukaan. ”Meillä oli satoja nimiehdokkaita, emmekä päässeet sopuun mistään muusta nimestä kuin tästä”, Begbie kuvailee. Hän on ollut mukana yhtyeessä alusta saakka. Kaksi vuotta sitten yhtye uusiutui, ja mukaan tuli muun muassa Kai Kitamura, Japanin tunnetuin ääniperkussionisti, jolta rumpujen imitointi sujuu ehkä parhaiten koko maailmassa. ”Hän on loistava, ja erityisen erikoistunut jazziin.” Kitamura on mukana Helsingissä; aluksi hän on ollut mukana vain osalla keikoista. ”Toivomme että konsertissa ihmiset nauravat, mutta myös vähäsen liikuttuvat.”

Molemmat yhtyeet kiertävät kotimaan lisäksi paljon ulkomailla, Rajattoman suurimmat markkinat ovat Saksassa ja Kanadassa.  Myös Japanissa arvostetaan a cappellaa ja tämän vuoden loppupuolella  Rajaton onkin tekemässä seitsemäntoista konserttia käsittävän kiertueen Japanissa. Molemmilla ryhmillä on omat spesialiteettinsa: Rajaton laulaa maailmalla pääosin omaa musiikkiaan, TION taas tekee kotimaassaan laajaa yhteistyötä koulujen kanssa musiikkikasvatuksen parissa.

Tärkeintä molempien musiikissa on tunnelman luominen. TION:ista sanotut sanat ”ylellinen, loistelias, lempeä, lämmin” sopivat myös Rajaton-yhtyeeseen.  Omanpikantin lisänsä Rajattomien esiintymiseen maailmalla tuo kieli. Osa esitettävistä kappaleista on aina suomenkielisiä, ja saa olla, Rajaton ei tingi tästä. Katsotaan, uskaltautuvatko australialaiset vieraat laulamaan suomeksi.

Rajaton-yhtyeen laulajat:
Jussi Chydenius (basso)
Aili Ikonen (sopraano)
Hannu Lepola (tenori)
Ahti Paunu (baritoni)
Soila Sariola (altto)
Essi Wuorela (sopraano)

The Idea of Northin laulajat:
Nick Begbie (tenori)
Naomi Crellin (altto)
Kai Kitamura (baritoni)
Emma Rule (sopraano)
Luke Thomson (basso)

Konsertti:
Rajaton, The Idea of North
Savoy-teatteri 31.8.2019 klo 19.00
Liput alkaen 37 €, osta liput täältä.
Tuotanto: Savoy-teatteri ja Sublime Music Agency

www.savoyteatteri.fi