Duo Tiksola nimitetty Joensuun kaupunginorkesterin taiteelliseksi partneriksi

Duo Tiksola nimitetty Joensuun kaupunginorkesterin taiteelliseksi partneriksi

Joensuun kaupunginorkesterin nykyisen taiteellisen johtajan ja ylikapellimestari Eero Lehtimäen kausi orkesterin parissa päättyy kevätkauden 2022 jälkeen. Lehtimäen seuraajina Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisessa johdossa aloittaa Duo Tiksola, eli Minna Pensola ja Antti Tikkanen. Taiteelliset partnerit aloittavat työskentelynsä orkesterin parissa 1.8.2022.

”Olemme uuden edessä, kun nykyisen taiteellisen trion kausi päättyy keväällä 2022. Tämä projekti on ollut ainutlaatuinen kapellimestari Eero Lehtimäen ja taiteellisten partnereiden Minna Pensolan ja Iiro Rantalan kanssa. Tämä toimintamalli on osoittautunut mukavaksi ja hedelmälliseksi, siksi orkesteri tuli sellaiseen tulokseen, että partnerit ovat tässä vaiheessa hyvä valinta” orkesterin Intendentti Marjo Vattulainen kertoo.

Jatkossa orkesterilla ei ole taiteellista johtajaa, vaan taiteelliset partnerit Minna Pensola ja Antti Tikkanen hoitavat laajemmin taiteellisten partnereiden tehtäviä ja he ottavat täyden vetovastuun orkesterin taiteellisista sisällöistä. Orkesteri tekee kartoitusta koko ajan tulevien taiteellisten johtajien etsinnän suhteen. Orkesteri tuli sellaiseen tulokseen, että partnerit ovat tässä vaiheessa hyvä ja sopiva valinta. Orkesteri on demokraattinen elin ja orkesterin päätös on jatkaa ilman erillistä taiteellista johtajaa. Hajautetussa mallissa partnerit työskentelevät yhdessä orkesterin intendentin, sekä ohjelmistotoimikunnan kanssa.

”Tulemme partnereiksi yhteisöön” Minna Pensola sanoo. Pensola on toiminut Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisen partnerin roolissa vuodesta 2019 alkaen.

”Tämä tuntuu luontevalta, homma lähti supersykkeellä käyntiin, Eeron toimiessa päätöksenteon veturina. Joensuussa on yhteisöllinen fiilis ja olemme tavoittaneet paljon muun muassa opiskelijoita.” Pensola kertoo.

”Olen saanut ilokseni seurata vierestä intensiivistä keskustelua ja saanut osallistua omilla suoritteillani. Mitä jatkuvuuteen tulee, niin allekirjoitamme molemmat hyvin alkaneen tien. Orkesterin on oltava kaupungin oma orkesteri, sen tulee näkyä ja kuulua, sekä perusteltava paikkansa yhteisössä. Rikastutamme toimintaa -näin meidän vinkkelistämme.” Antti Tikkanen komppaa.

Taiteellisten partnereiden työtehtävät näkyvät käytännössä siten, että toimikautensa aikana he osallistuvat tulevien kausien ohjelmistosuunnitteluun. Kausiohjelmassa tulee olemaan jatkossakin vierailevia kapellimestareita. Duo Tiksolan tavoitteena on jatkaa orkesterin hyvää kehityskaarta eteenpäin myös tulevaisuudessa.

Minna Pensola kertoo nauttivansa orkesterin vastaanottavasta energiasta ja taidosta. Uusi taiteellisten partnereiden malli on edelläkävijä alalla ja jatkamme orkesterina tässä kohtaa kohti tulevaa kautta, Minna Pensola kertoo.

”Kääritään hihat ja käydään hommiin” Antti Tikkanen sanoo.