SUURI NAISTENPÄIVÄN JUHLAKONSERTTI MUSIIKKITALOSSA 9.3.2024 KLO 18

OHJELMA

 Kaikki sävellykset ja sovitukset, piano ja laulu: Anna-Mari Kähärä
 
 Musiikin johto ja harjoitus: Anna-Mari Kähärä, Kaija Viitasalo, Anna Gallon, Pasi Hyökki ja Maija Laurinsilta
  
 

 1. KAIKKI NAISET ÄLKÖÖT TEHKÖ KÄSITÖITÄ

Minna Canthin seuran tilaussävellys Minna Canthin 175-vuotisjuhlaan
Tekstit Minna Canth
Minna Canthin monologit Seppo Parkkisen näytelmästä Canth – kertomus uuden ajan ihmisistä
Minna Canthin puku: Pirjo Liiri-Majava
KYN & Philomela, joht. Kaija Viitasalo
Cécile Orblin, puhesoolo ja Minna Canth
Koreografia Sonya Lindfors

I Työn jako täytyy tulla
II Jumalan valtakunta on suuri
III Kaikkea muuta
IV Jospahan tulisi

2. TULIT TUSKA

Runo L. Onerva
Maria Ylipää, laulu
Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello
KYN & Philomela, joht. Anna Gallon

3. MYKKÄ LINTU

Runo L. Onerva
Maria Ylipää, laulu
Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello
KYN & Philomela, joht. Anna Gallon

4. LÄHTÖ

Runo L. Onerva
Maria Ylipää, laulu
Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello
KYN & Philomela, joht. Anna Gallon

5. JUHLAPUHE

Ujuni Ahmed

6. NÄLKÄMAAN LAULU

Runo Ilmari Kianto
Säv. Oskar Merikanto
Sov. Anna-Mari Kähärä
Minna Canthin monologit Seppo Parkkisen näytelmästä Canth – kertomus uuden ajan ihmisistä
Philomela, joht. Anna Gallon
Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello
Cécile Orblin, puhesoolo

7. OI U LUZI CHERVONA KALYNA

Säv. & san Stepan Tšharnetskyi
Anastasiia Redchuck, laulu
KYN & Philomela

VÄLIAIKA 30 MIN –

8. NEW EVERY MORNING

Runo Susan Coolidge
KYN, joht. Kaija Viitasalo

9. MAATA MEREN ALLA

Lenka Hellstedtin samannimisestä elokuvasta
San. Lenka Hellstedt
Emma Salokoski, laulu
Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello
KYN & Philomela, joht. Kaija Viitasalo

10. SININEN YÖ

Runo Mika Waltari
Maria Ylipää ja Emma Salokoski, laulu
Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello
KYN & Philomela

11. SISAR

Runo Elvi Sinervo
Maria Ylipää ja Emma Salokoski, laulu
Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello

12. KUNNIANOSOITUS HEVOSILLE JOTKA KAATUIVAT SODASSA

Tilausteos YL:n 140-vuotisjuhliin
Runo Helvi Hämäläinen
Ella Pyhältö, puhesoolo
Ylioppilaskunnan laulajat, joht. Pasi Hyökki

13. GAUDEAMUS IGITUR

Jyväskylän yliopiston tilausteos vuoden 2023 promootioon
I osa
Runo Miira Sippola (vapaa käännös De brevitate vitae -juomalaulusta)
Ella Pyhältö, puhesoolo
KYN, Philomela & Ylioppilaskunnan laulajat, joht. Anna Gallon

II osa
De brevitate vitae -juomalaulu
KYN, Philomela & Ylioppilaskunnan laulajat, joht. Anna Gallon

14. EVER GIVEN

Säv. & san. Elsi Sloan
Elsi Sloan, laulu ja ukulele

15. PERUSTUSLAIN 6. PYKÄLÄ (kantaesitys)

Elsi Sloan, laulu
KYN, Philomela & Ylioppilaskunnan laulajat, joht. Anna Gallon

16. GAELIC FAREWELL (kantaesitys)

Traditional Irish Blessing
Maria Ylipää, laulu
KYN, Philomela & Ylioppilaskunnan laulajat, joht. Kaija Viitasalo

Anna-Mari Kähärä

"Säveltäjänä luotan intuitioon ja yritän seurata sen viitoittamaa tietä. Intuitio on mielestäni taiteilijan paras lahja." Anna-Mari Kähärä on monipuolinen säveltäjä ja muusikko, jonka säveltämistä innoittaa eritoten runous. Kähärä on tunnettu laulumusiikin ohella laajasta kuoromusiikkituotannosta ja hän työskentelee säveltäjänä, muusikkona ja musiikkituottajana vahvasti myös teatteri- ja elokuvamusiikin parissa. Jazz on Kähärän sielunmusiikkia, mutta sävellyksissä kuullaan kaikuja myös klassisesta musiikista ja suomalaisesta kansanmusiikista. Kähärän viimeisin teatterityö on vuonna 2021 Turun kaupunginteatteriin sävelletty suursuosion saavuttanut Kysy Siskoilta -musikaali, jossa hän toimi myös pianistina ja kapellimestarina. Säveltäjän kuoromusiikkia sisältävä dokumentaarinen lauluelokuva Armotonta menoa - Hoivatyön lauluja (2022) on voittanut lukuisia palkintoja elokuvafestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Elokuva kertoo vanhushoivan kriisistä Suomessa. Eläkeläiset ja hoivatyön tekijät laulavat siitä mistä ei voi puhua. Kähärä on toiminut tuottajana usealla levyllä sekä vaikuttanut monissa yhtyeissä laulajana ja muusikkona (mm. Anna-Mari Kähärä Orchestra, How Many Sisters, Pekka Kuusisto ja Luomu Players ), ja hänet on palkittu mm. Jazz-Yrjöllä, Suomi-palkinnolla ja Emma-patsaalla Tippukivitapaus-musikaalin musiikista.

KYN

KYN on Suomen eturivin naiskuoro, joka tunnetaan ilmaisuvoimaisesta esiintymisestä ja suomalaisen kuoromusiikin aktiivisesta uudistamisesta. Omaleimaisella ohjelmistolla, koskettavalla ilmaisulla sekä kuoron ja instrumenttien uudenlaisella yhdistämisellä KYN on tehnyt kuoromusiikista kiinnostavaa uusille yleisöille kuoromaailmassa ja sen ulkopuolella. Kuoroa on vuodesta 1989 johtanut musiikkineuvos Kaija Viitasalo. Kuoro on menestynyt erinomaisesti kotimaisissa ja ulkomaisissa kilpailuissa. INTERKULTURin kuorojen maailmanrankingissa KYN on naiskuorojen sijalla 7. Kuoro tuottaa vuosittain useita konsertteja ja esiintyy suomalaisten eturivin muusikoiden ja solistien kanssa. Kuoro on konsertoinut pääesiintyjänä lukuisilla kotimaisilla ja ulkomaisilla festivaaleilla. KYN julkaisei kymmenennen levynsä keväällä 2023.

Kaija Viitasalo

Kaija Viitasalo on johtanut useita kuoroja ja toiminut Naiskuoro KYN:n taiteellisena johtajana vuodesta 1989. Hänet tunnetaan näkemyksellisenä naiskuoromusiikin uudistajana ja kehittäjänä sekä monipuolisena musiikkipedagogina. Päätoimenaan hän työskentelee musiikin lehtorina Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa. Viitasalon johdolla KYN on noussut suomalaiseen ja kansainväliseen kuorokärkeen. Työnsä kautta Viitasalo on rikastuttanut suomalaista naiskuoro-ohjelmistoa ja uudistanut naiskuoroa instrumenttina. Hän on tuonut tilausteoksin kotimaiseen naiskuoro-ohjelmistoon muuan muassa uutta suomalaista jazzia ja etnistä jazzia. Levytysten ja konserttien myötä hän on tehnyt yhteistyötä maamme eturivin säveltäjien ja muusikoiden kanssa. Kaija Viitasalo on työskennellyt tuomarina kuorokilpailuissa ja katselmuksissa sekä kuorosävellyskilpailuissa. Kuoronjohtajana Viitasalo on palkittu Klemetti–kilpailuissa vuonna 2002 YLE:n erikoispalkinnolla ja Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa vuonna 2011 johtajan erikoispalkinnolla. Vuonna 2015 Tasavallan Presidentti myönsi hänelle musiikkineuvoksen arvonimen ja vuonna 2018 Suomen Naiskuoroliitto kultaisen ansiomerkin. Suomen Kuoronjohtajayhdistys valitsi Kaija Viitasalo Vuoden kuoronjohtajaksi 2021 ja vuonna 2022 Sulasol ry:n liittohallitus valitsi hänet Klemetti-palkinnon saajaksi tunnustuksena siitä mittavasta työstä, jota Viitasalo on tehnyt musiikin harrastustoiminnan, kuorotaiteen sekä Sulasolin hyväksi.

Philomela

Philomela on Helsingissä toimiva lähes nelikymppinen leidi, joka välittää vahvoja tunteita ja koskettavia tarinoita. Philomela on keskittynyt suomalaiseen ja pohjoismaiseen, usein kansanperinteestämme kumpuavaan musiikkiin. Kuoro luo konserteissaan yleisön ja esiintyjän kesken yhteisen musiikkielämyksen, jota taikaverkoksikin kutsutaan. Ohjelmistovalintoja ohjaa puhutteleva sävelkieli, monipuolinen äänen käyttö ja rohkea kokonaisilmaisu.

Anna Gallon

Philomelan taiteellisena johtajana syksyllä 2023 aloittanut Anna Gallon on vokaalimusiikin moniammattilainen - kuoronjohtaja, laulaja ja säveltäjä. Lyonista pian takaisin Suomeen muuttava Gallon toimii Philomelan lisäksi Pohjois-Norjalaisen ammattikuoro Vokal Nordin sekä Naiskuoro Elegian taiteellisena johtajana. Laulajana hän vaikuttaa ammattilauluyhtye Kuvajassa, joka kuuluu uuden sukupolven suomalaisiin a cappella -yhtyeisiin. Lisäksi Gallon on kysytty vokaalimusiikin sovittaja ja säveltäjä, ja on tehnyt tilaustöitä mm. Ensemble Vocal Syllepselle (FRA), Turun yliopiston kuorolle ja Naiskuoro Helmelle. Hänen teoksiaan on julkaissut kustannusyhtiö SULASOL ry. Koulutukseltaan Gallon on musiikin tuplamaisteri Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Hänen ensimmäisen tutkintonsa (2018) pääaineena oli musiikkikasvatus, jonka jälkeen opinnot täydentyivät kuoronjohdon maisteriopinnoilla (2022).

YL Promo 2

Ylioppilaskunnan Laulajat

Ylioppilaskunnan Laulajat on mieskuorotaiteen suomalainen edelläkävijä. 140-vuotias YL on kysytty artisti, joka konsertoi aktiivisesti sekä Suomessa että ympäri maailmaa. A cappella -ohjelmistonsa lisäksi YL esittää ja levyttää säestyksellisiä mieskuoroteoksia maailman eturivin orkesterien ja kapellimestarien kanssa. Monet YL:n levyistä on huomioitu arvostetuilla kansainvälisillä palkinnoilla. Vuodesta 1979 järjestetyt joulukonsertit kuuluvat Helsingin rakastetuimpiin jouluperinteisiin. Vuonna 1883 Helsingin yliopiston yhteyteen perustettu YL on maamme vanhin suomenkielinen kuoro, jonka toiminta jatkuu tänäkin päivänä itsenäisenä ja monipuolisena. Kuoron ansiokas kulttuuritoiminta, pitkä konserttihistoria, lukuisat kiertueet ulkomailla ja arvostelumenestystä saaneet levytykset ovat luoneet sille aseman yhtenä maailman merkittävimmistä mieskuoroista. YL on koko historiansa ajan tilannut, esittänyt ja tallentanut kunkin ajan merkittävimpien säveltäjien musiikkia. Esimerkiksi Jean Sibeliuksen tunnetuimmat mieskuoroteokset ovat YL:n tilaamia ja kantaesittämiä. Nykyisin kuoro tunnetaankin sekä Sibeliuksen musiikin lähettiläänä että myös uuden musiikin pioneerina. Ylioppilaskunnan Laulajia johtaa Pasi Hyökki.

Pasi Hyökki

Musiikin maisteri ja kuoronjohtaja Pasi Hyökki (s.1970) johtaa Ylioppilaskunnan Laulajia, Tapiolan kuoroa sekä vuonna 2000 perustamaansa kamarikuoro EMO Ensembleä. Lauluyhtye Tallan, EMO Ensemblen sekä Cantabile-kuoron kanssa Hyökki on voittanut useita kansainvälisiä kuoro- ja yhtyelaulukilpailuja. Niissä hänet on toistuvasti palkittu parhaana kuoronjohtajana. Hän levyttää aktiivisesti kaikkien kuorojensa kanssa toimien itse myös editoivana tuottajana. Levytykset Lauluyhtye Tallan, EMO Ensemblen ja YL:n kanssa on valittu vuoden kuorolevyiksi. Klemetti-palkinto Hyökille myönnettiin vuonna 2014. Sopranistana Pasi Hyökki on esiintynyt mm Händelin Messias-oratorion sopraanosolistina, soolokonsertissaan Viitasaaren Musiikin aika -festivaaleilla, RSO:n solistina yhdessä Anu ja Piia Komsin kanssa sekä viimeksi pyhäinpäivänä Mozartin Requiemin sopraanosolistina Turun tuomiokirkossa. Pasi Hyökki toimii syksyllä 2021 perustetun Kausikonserttikuorot ry:n taiteellisen toimikunnan puheenjohtajana ja keväällä 2023 hän avasi uudenlaisen kuoroteosten pdf-nuotteihin erikoistuneen verkkovälityspalvelun choralworks.fi:n.

Ujuni Ahmed

Ihmisoikeusasiantuntija Ujuni Ahmed on yhteiskunnallinen vaikuttaja ja ihmisoikeusaktivisti, joka on työskennellyt naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta. Hän on puhunut erityisesti naisten sukuelinten silpomista sekä kunniaan liittyvää rajoittamista ja väkivaltaa vastaan. Ahmedin ja Elina Hirvosen teokseen sekä Ujunin elämäkertaan pohjautuva, viime syksynä Kansallisteatterissa ensi-iltansa saanut näytelmä ‘Tytöt, jotka ajattelevat olevansa yksin’ on ollut suurmenestys.Ujuni Ahmedille on myönnetty 2020 Suomen PENin sananvapauspalkinto sekä 2022 Suomi-palkinto työstään naisiin ja tyttöihin kohdistuvan vallankäytön esille tuojana.

Cécile Orblin

Cécile Orblin on Tukholmassa syntynyt suomalais-ranskalainen freelance-näyttelijä. Hän valmistui Teatterikorkeakoulun Näyttelijäntyönlaitokselta 2000 ja on sen jälkeen näytellyt lähes kaikissa Suomen suurissa teattereissa, joista pisimmän jakson Suomen Kansallisteatterin ensemblessä 2013-2019. Yhtenä kotiteatterinaan Orblin pitää tällä hetkellä KokoTeatteria Helsingin Kalliossa. Hän on näytellyt urallaan mm. Minna Canthia, Märta Tikkasta ja Katri Valaa. Orblin laulaa myös chansoneita, tekee kamarimusiikki&runoiltoja, äänitöitä ja on näytellyt elokuvissa ja tv-sarjoissa, mm. Tytöt, tytöt, tytöt ja Armi elää. Hänen viimeisin käsikirjoitustyönsä on Katri Valan elämästä kertova näytelmä Vala! Cécile Orblin laulaa Philomelassa ja soittaa viulua.

Ella Pyhältö

Ella Pyhältö on helsinkiläinen freelance-näyttelijä. Hän on näytellyt mm. Teatteri Avoimissa Ovissa, Kansallisteatterissa, Suomen Komediateatterissa ja teatteri Jurkassa. Runot ovat aina olleet lähellä sydäntä ja Ellalla onkin muistissa yli sata runoa. Omia lausuntailtoja on ollut useita.

Anastasiia Redchuck

Anastasiia Redchuk on ukrainalainen näyttelijä, joka saapui Suomeen luomaan yhdessä Osiris-teatterin kanssa näytelmän nimeltä ”Minun elämäni, Ukraina”. Redchukin tarkoituksena on puhua Ukrainen nykytilanteesta, ja kertoa ukrainalaisten elämästä tällä hetkellä, heidän tunteistaan ja kokemistaan tragedioista.

Emma Salokoski

Emma Salokoski on tehnyt monipuolista uraa laulajana vuodesta 1998. Hän säveltää ja sanoittaa usein laulunsa, ja hänen musiikkiaan on myös esitetty useissa teatteri- ja tanssiproduktioissa. Vuonna 2006 Salokoski valittiin vuoden naissolistiksi Emma-gaalassa. Emma Salokoski Ensemblen albumi ”Kaksi mannerta” on myynyt kultaa, ja vuonna 2010 julkaistun kappaleen ”Veden alla” -videota on katsottu YouTubessa yli neljä miljoonaa kertaa. Salokoski on tehnyt mittavan uran myös jazzmusiikin parissa. Lisäksi Salokoski toimii kuoronjohtajana, ja vetää omaa kuoroaan nimeltä “Emma Salokoski Voices” sekä työskentelee kuoronvalmentajana ja äänenkäyttöcoachina. Hän on erikoistunut rytmimusiikin kuoronjohtoon opiskellessaan Royal Academy of Music Aalborgissa Tanskassa. Emma on toiminut taiteen piirissä useissa poikkitaiteellisissa projekteissa, mm. säveltänyt musiikkia tanssiteoksiin, esiintynyt tanssiteoksissa, tehnyt kuvataidetta ja ohjannut musiikkiteatteria. Hän on myös esiintynyt maamme eturivin muusikoiden kanssa ympäri Suomea ja ulkomailla. Hän on ollut solistina niin UMO:n kuin sinfoniaorkestereiden kanssa, ja nähnyt myös rock-festivaalien vellovia yleisömassoja mm. Don Johnson Big Bandin riveissä. Vuonna 2021 Emma palkittiin Vantaan taiteilijapalkinnolla.

Iida-Vilhelmiina Sinivalo

Iida-Vilhelmiina Sinivalo on helsinkiläinen vapaan kentän sellisti, jonka erityisenä kiinnostuksen kohteena on soittimensa tarjoama monipuolinen ilmaisuvoima aikamme musiikissa ja musiikin eri tyylilajeissa. Parhaillaan hän syventyy aihepiiriin Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa taiteellisen tohtorintutkinnon parissa. Arto Noraksen ja Timo Hanhisen johdolla Sibelius-Akatemiasta maisteriksi valmistunut sellisti on kerryttänyt arvokasta lisäoppia vuosien varrella myös lukuisilla mestarikursseilla ja musiikin eri tyylilajeihin keskittyvissä workshopeissa. Ennakkoluulottomasti uusiin hankkeisiin heittäytyvää sellistiä voikin kuulla mitä erilaisemmissa produktioissa ja eri taidelajeja yhdistävissä hankkeissa. Tiiviissä yhteistyössä aikamme säveltäjien kanssa hän on myös kantaesittänyt useita teoksia soolosellolle ja kamarimusiikkiyhtyeille. Suomessa ja ulkomailla hän on esiintynyt solististen tehtävien lisäksi yhtye- kamari- ja orkesterimuusikkona, sekä improvisoijana ja studiomuusikkona. Kamarimuusikkona hän työskentelee aktiivisesti muun muassa aikamme musiikkiin erikoistuneen Earth Ears Ensemblen ja historiallisten säveltäjänaisten musiikin esiin nostamiseen keskittyvän Trio Lagon sellistinä. Sinivalo soittaa Suomen Kulttuurirahaston hänen käyttöönsä myöntämällä Patric Robin sellolla.

Elsi Sloan

Elsi Sloan on nuori queer-muusikko ja näyttelijä, jonka sielusta pulppuaa heleää ja haurasta, mutta kiivasta ja kantaaottavaa artpoppia. Elsin kuulaasti ja väkevästi laulamat tekstit kertovat kokemuksia identiteetin rakentumisesta, rakkauden subjektiivisten ja universaalien totuuksien löytymisestä sekä matkaa värittäneistä kriiseistä. Lavalla nähdään Elsin kanssa rumpali Vilho Louhivuori ja bassotaiteilija Saara Mänttäri. Elsi julkaisi debyyttialbuminsa Pakko Muuttua vuonna 2023. Levy tutkii kauttaaltaan muutosta. Temaattisesti albumilla piirtyy taiteilijan matka mormonista kaapista tulemisen kautta huumaavaan vapauteen. Tummia sävyjä levylle piirtyy yhteiskunnan jatkuvasta murroksesta ja vakavien kriisien läsnäolosta. Vuonna 2022 YLE Areenassa julkaistiin ensimmäinen Elsi Sloanin pääroolittama tv-sarja Outo Kesä, jonka tunnarin hän myös laulaa.

Maria Ylipää

Suomen valovoimaisimpiin taiteilijoihin kuuluva näyttelijä-laulaja Maria Ylipää tunnetaan lukuisista musiikkiteatteri-, elokuva- ja tv-rooleistaan. Hänen merkittävin musikaalirooli on ollut Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen menestysmusikaalissa Kristina från Duvemåla, jota hän esitti 300 näytöksen verran Helsingissä, Göteborgissa ja Tukholmassa. Musiikin saralla hänet tunnetaan monipuolisena tulkitsijana, joka on kotonaan lavalla niin jazzyhtyeiden, big bandien kuin sinfoniaorkesterienkin solistina. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Anna-Mari Kähärän, Marzi Nymanin, Emma Salokosken, Jukka Leppilammen, Niko Kumpuvaaran, Jussi Lampelan, Jukka Eskolan, Jaakko Kuusiston, Jiri Kurosen, Jarmo Savolaisen ja Sonny Heinilän kanssa. Vuonna 2014 hän debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla Kullervo-oopperassa Sokean laulajan roolissa. Marian ensimmäinen, yhdessä Emma Salokosken kanssa tehty Omani uni – albumi julkaistiin vuonna 2010. Hänen ensimmäinen soololevynsä Onerva julkaistiin vuonna 2013. Maria Ylipää valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005 erikoistuen musiikkiteatteriin. Hän on opiskellut laulua Eija Orpana-Martinin johdolla Teatterikorkeakoulussa, vuosina 2006-2007 tanskalaisessa Complete Vocal Institutessa, vuosina 2009-2010 New Yorkissa Tania Traversin opetuksessa ja vuodesta 2016 Estill Model -tekniikan parissa opettajinaan Anne-Marie Speed, Ian Nicholas ja Tim Richards.