ÄÄNI ON NAISTEN! SUURI NAISTENPÄIVÄN JUHLAKONSERTTI MUSIIKKITALOSSA 11.3.2023 KLO 18
OHJELMA
1. KAIKKI NAISET ÄLKÖÖT TEHKÖ KÄSITÖITÄ
Minna Canthin kirjeistä
Philomela & KYN, joht. Kaija Viitasalo ja Marjukka Riihimäki
Puhesolisti ja Minna Canth: Cécile Orblin
Koreografia Sonya Lindfors
- Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä
- Jumalan valtakunta on suuri
- Kaikkea muuta
- Jospahan tulisi
2. EN MÄ TULLUT NIIN KUIN ENNEN
Runo Viljo Kojo
Essi Wuorela, laulu
KYN & Philomela, joht. Kaija Viitasalo
3. KOIVUNLARVALAULU
Runo Anna-Leena Härkönen
Essi Wuorela, laulu
4. OOT KAIKKI MULLE
Runo Anna-Leena Härkönen
Essi Wuorela, laulu
5. VAELLUS
Runo Lauri Viita: Luominen
KYN & Philomela, joht. Marjukka Riihimäki
Seela Sella, solisti
6. ARMOTONTA MENOA – HOIVATYÖN LAULUJA
Elokuvan ohjaus ja alustus Susanna Helke
Philomela, joht. Jennifer Moir
Hoivatyön laulu: Hoitajille saa
San. Anonyymit hoivatyöntekijät
Hoivatyön laulu: Esimies sanoi
San. anonyymit hoivatyöntekijät
Dum Dum
Hoivatyön laulu: Ei saa kommentoida
San. anonyymit hoivatyöntekijät
Syömävelkainen maa
San. Susanna Helke
KYN & Philomela, joht. Jennifer Moir
– VÄLIAIKA 30 MIN –
7. ELÄMÄNSÄ KEVÄÄSSÄ HÄN LÄHTI (kantaesitys)
San. Satu Rasila
Linda Hämäläinen, laulu
Omistettu Eetu Kujalalle (1994-2022)
8. BY THE LIGHT OF THE MOON
Runo Lord Byron (1788–1824)
KYN, joht. Kaija Viitasalo
9. WHERE SHALL I FIND A WHITE ROSE
Alkuperäisestä sävellyksestä jousiorkesterille ja solistille on kuorolle siirtänyt Säde Bartling
Runo Christina Rossetti (1830–1894)
Essi Wuorela, laulu
KYN, joht. Kaija Viitasalo
10. I CARRY YOUR HEART WITH ME (kantaesitys)
Runo E.E. Cummings (1894–1962)
KYN & Philomela, joht. Jennifer Moir
11. KYSY SISKOILTA
Kohtauksia musikaalista Kysy Siskoilta
Käsikirjoitus Satu Rasila
Laulujen sanat Susanna Haavisto
Eija Ahvo, laulu
Anna Victoria Eriksson, laulu ja haitari
Susanna Haavisto, laulu
Linda Hämäläinen, laulu ja oboe
Pauliina Saarinen, laulu ja viulu
Sara Puljula, laulu, basso ja cajon
Helvetin Hormoonit
San. Satu Rasila ja Susanna Haavisto
Punaiset päivät
San. Susanna Haavisto
Linda Hämäläinen, Anna Victoria Eriksson & Pauliina Saarinen, laulu
Vatsarauhan julistus
San. Satu Rasila
Peilit on perseestä
San. Susanna Haavisto
Sara Puljula, cajon
Vuosien ajat
San. Susanna Haavisto
Eija Ahvo ja Susanna Haavisto, laulu
Sara Puljula, basso
Linda Hämäläinen, oboe
Pauliina Saarinen, viulu
Anna Victoria Eriksson, haitari
KYN & Philomela
Tomumaja
San. Susanna Haavisto
12. PRAIA SANTA
San. Miira Sippola
Essi Wuorela, laulu
Sara Puljula, basso
KYN & Philomela, joht. Jennifer Moir
”Rukous”, Jussi Moila
HEHKU
San. Susanna Haavisto

Anna-Mari Kähärä
"Säveltäjänä luotan intuitioon ja yritän seurata sen viitoittamaa tietä. Intuitio on mielestäni taiteilijan paras lahja." Anna-Mari Kähärä on monipuolinen säveltäjä ja muusikko, jonka säveltämistä innoittaa eritoten runous. Kähärä on tunnettu laulumusiikin ohella laajasta kuoromusiikkituotannosta ja hän työskentelee säveltäjänä, muusikkona ja musiikkituottajana vahvasti myös teatteri- ja elokuvamusiikin parissa. Jazz on Kähärän sielunmusiikkia, mutta sävellyksissä kuullaan kaikuja myös klassisesta musiikista ja suomalaisesta kansanmusiikista. Kähärän viimeisin teatterityö on vuonna 2021 Turun kaupunginteatteriin sävelletty suursuosion saavuttanut Kysy Siskoilta -musikaali, jossa hän toimi myös pianistina ja kapellimestarina. Säveltäjän kuoromusiikkia sisältävä dokumentaarinen lauluelokuva Armotonta menoa - Hoivatyön lauluja (2022) on voittanut lukuisia palkintoja elokuvafestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Elokuva kertoo vanhushoivan kriisistä Suomessa. Eläkeläiset ja hoivatyön tekijät laulavat siitä mistä ei voi puhua. Kähärä on toiminut tuottajana usealla levyllä sekä vaikuttanut monissa yhtyeissä laulajana ja muusikkona (mm. Anna-Mari Kähärä Orchestra, How Many Sisters, Pekka Kuusisto ja Luomu Players ), ja hänet on palkittu mm. Jazz-Yrjöllä, Suomi-palkinnolla ja Emma-patsaalla Tippukivitapaus-musikaalin musiikista.

KYN
KYN on Suomen eturivin naiskuoro, joka tunnetaan ilmaisuvoimaisesta esiintymisestä ja suomalaisen kuoromusiikin aktiivisesta uudistamisesta. Omaleimaisella ohjelmistolla, koskettavalla ilmaisulla sekä kuoron ja instrumenttien uudenlaisella yhdistämisellä KYN on tehnyt kuoromusiikista kiinnostavaa uusille yleisöille kuoromaailmassa ja sen ulkopuolella. Kuoroa on vuodesta 1989 johtanut musiikkineuvos Kaija Viitasalo. Kuoro on menestynyt erinomaisesti kotimaisissa ja ulkomaisissa kilpailuissa. INTERKULTURin kuorojen maailmanrankingissa KYN on naiskuorojen sijalla 7. Kuoro tuottaa vuosittain useita konsertteja ja esiintyy suomalaisten eturivin muusikoiden ja solistien kanssa. Kuoro on konsertoinut pääesiintyjänä lukuisilla kotimaisilla ja ulkomaisilla festivaaleilla. KYN julkaisee kymmenennen levynsä keväällä 2023.

Kaija Viitasalo
Kaija Viitasalo on johtanut useita kuoroja ja toiminut Naiskuoro KYN:n taiteellisena johtajana vuodesta 1989. Hänet tunnetaan näkemyksellisenä naiskuoromusiikin uudistajana ja kehittäjänä sekä monipuolisena musiikkipedagogina. Päätoimenaan hän työskentelee musiikin lehtorina Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulussa. Viitasalon johdolla KYN on noussut suomalaiseen ja kansainväliseen kuorokärkeen. Työnsä kautta Viitasalo on rikastuttanut suomalaista naiskuoro-ohjelmistoa ja uudistanut naiskuoroa instrumenttina. Hän on tuonut tilausteoksin kotimaiseen naiskuoro-ohjelmistoon muuan muassa uutta suomalaista jazzia ja etnistä jazzia. Levytysten ja konserttien myötä hän on tehnyt yhteistyötä maamme eturivin säveltäjien ja muusikoiden kanssa. Kaija Viitasalo on työskennellyt tuomarina kuorokilpailuissa ja katselmuksissa sekä kuorosävellyskilpailuissa. Kuoronjohtajana Viitasalo on palkittu Klemetti–kilpailuissa vuonna 2002 YLE:n erikoispalkinnolla ja Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa vuonna 2011 johtajan erikoispalkinnolla. Vuonna 2015 Tasavallan Presidentti myönsi hänelle musiikkineuvoksen arvonimen ja vuonna 2018 Suomen Naiskuoroliitto kultaisen ansiomerkin. Suomen Kuoronjohtajayhdistys valitsi Kaija Viitasalo Vuoden kuoronjohtajaksi 2021 ja vuonna 2022 Sulasol ry:n liittohallitus valitsi hänet Klemetti-palkinnon saajaksi tunnustuksena siitä mittavasta työstä, jota Viitasalo on tehnyt musiikin harrastustoiminnan, kuorotaiteen sekä Sulasolin hyväksi.

Philomela
Philomela on Helsingissä toimiva lähes nelikymppinen leidi, joka välittää vahvoja tunteita ja koskettavia tarinoita. Philomela on keskittynyt suomalaiseen ja pohjoismaiseen, usein kansanperinteestämme kumpuavaan musiikkiin. Kuoro luo konserteissaan yleisön ja esiintyjän kesken yhteisen musiikkielämyksen, jota taikaverkoksikin kutsutaan. Ohjelmistovalintoja ohjaa puhutteleva sävelkieli, monipuolinen äänen käyttö ja rohkea kokonaisilmaisu.

Marjukka Riihimäki
Musiikkineuvos Marjukka Riihimäki on johtanut Philomelaa sen perustamisesta saakka aina vuoteen 2022. Riihimäen työskentelyä leimaa intohimoinen suhde musiikkiin. “Enemmän tunnetta, vielä enemmän! Musiikissa ollaan mukana täysillä.” Marjukka on tinkimätön työssään ja tekee sitä suurella lämmöllä ja innostuksella, joka tarttuu helposti. Tasavallan presidentti myönsi Marjukka Riihimäelle musiikkineuvoksen arvon vuonna 2009. Suomen Kuoronjohtajayhdistys valitsi Riihimäen vuoden kuoronjohtajaksi vuonna 2006, minkä lisäksi hänelle on myönnetty muun muassa Kalevalaseuran Kekrinpäivän tunnustuspalkinto (2005), Klemetti-palkinto ja Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinto kuorokulttuurin uudistamisesta sekä aikuisten ja lasten laulattamisesta (2019).

Jennifer Moir
Jennifer Moir is a Canadian artist - educator now living in Finland and working as a Lecturer in the Global Music Department of Sibelius Academy, University of the Arts, Helsinki. Voices, sound, silence, rhythm, spaces, connection, nature, laughter, listening and creative collaboration are the elements that shape her work, which flows between coaching one person in a moment of a song to leading innovative, interdisciplinary choral performance collaborations. For over 20 years, Jennifer conducted community choirs, and taught voice and choral conducting at Western University (Canada). She is the founder and artistic director of the Kaleid Choral Festival and co-founder and creative director for the Center for Sound Music Education, an organization dedicated to artistic research of well-being and excellence through music performance and community engagement projects. Jennifer is invited to serve as guest artist and clinician for festivals, workshops and performances in Europe and North America. She has been honoured for her work in Canada as a recipient of the Leslie Bell Prize for Choral Conducting by the Association of Canadian Choral Communities, and a nomination for the Premiere’s Award for Excellence - Emerging Artist.

Eija Ahvo
Eija Ahvo valmistui näyttelijäksi Suomen Teatterikoulusta 1977. Vuodet 1977 - 1985 Ahvo oli kiinnitettynä Helsingin Kaupunginteatteriin, jossa hän näytteli päärooleja sekä draamoissa että musikaaleissa. Jäätyään HKT:sta freelanceriksi työ on vienyt hänet vierailuille eri teattereihin Suomessa. Laulamisesta tuli Ahvon toinen ammatti, ja Eijan voi nähdä ja kuulla niin teatterilavalla, elokuvissa, musikaaleissa kuin sinfoniaorkesterin, jazz-bandin, lastenoopperan tai animaatiofilmin solistina. Ahvo on julkaissut useita äänitteitä, joista viimeisin ”Tulitikkutyttö” vuonna 2021 (Halavamusic). Ahvo toimii myös ohjaajana, mentorina sekä luovan ilmaisun opettajana mm. Sibelius-Akatemiassa, musiikkiopistoissa, kuorojen parissa ja työyhteisöissä. Kotikylällään Veikkolassa, Kirkkonummella Ahvo on luotsannut 16 vuotta Yhteisöteatteria, jonka luovaan ilmapiiriin ovat tervetulleita kaikki ikään, sukupuoleen tai ihonväriin katsomatta. Hänelle pienen kylän oma teatteri on merkittävä yhteisöllinen vaikuttaja, ja niinpä Kirkkonummi palkitsi Ahvon tunnustuspalkinnolla vuonna 2017. Elina Saksalan kirjoittama Ahvon elämäkerta ”Elämän sain soimaan” julkaistiin vuonna 2021 (Reuna). Eija Ahvo on toiminut Suomen UNICEFin Hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 1986 lähtien. Presidentti Sauli Niinistö myönsi Ahvolle Pro Finlandia -mitalin hänen laaja-alaisesta taiteellisesta työstään vuonna 2018. Taideyliopistojen Vuoden Alumni -nimikkeen Ahvo sai 2021. Ahvon motto: ”Silmät on sielun peili, mutta ääni itse sielu”

Susanna Haavisto
Susanna Haavisto on 65-vuotias eläkeläinen, joka viettää 40-vuotista (kohta 41…) taiteilijajuhlaansa Elämä kassiin -konsertilla ympäri Suomea kiertäen. Haaviston uraan mahtuu niin teatteria, musiikkia kuin ohjaamista ja kirjoittamistakin. Haavisto on julkaissut seitsemän albumia, kirjoittanut liki sata lauluntekstiä, lastenkirjan ja muutaman musikaalin. Rakkaita töitä ovat Peter Pan, Max ja Moritz, Pakko saada laulaa - Piaf ja nyt Kysy siskoilta -musikaali, jonka laulujen sanoituksista Haavisto vastaa. Tulevaisuuden unelmana on, kunhan työt sallivat, saada kirjoitusrauha uudelle musikaalikäsikirjoitukselle ja jo kymmenen vuotta työn alla olleelle romaanille. Haavisto on onnellinen kahden lapsen mummu, harrastaa käsitöitä, ruuanlaittoa ja kävelemistä. Mottona elämässä: Uskalla uskaltaa!

Linda Hämäläinen
Linda Hämäläinen valmistui Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi keväällä 2020. Hänellä on myös tutkinto musiikkiteatterilinjalta Lahden musikki- ja draamainstituutista. Linda on tällä hetkellä kiinnitettynä näyttelijänä Turun Kaupunginteatterissa, missä viimeisimpiä töitä on ollut Amadeus, Nokia, Hiljaiset sillat sekä Kysy siskoilta. Tällä hetkellä hän valmistautuu Amyn rooliin näytelmässä Pikku naisia. Linda on vieraillut myös muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, Lahden Kaupunginteatterissa ja Seinäjoen Kaupunginteatterissa.

Anna Victoria Eriksson
Anna Victoria Eriksson on helsinkiläinen näyttelijä ja laulaja. Hän valmistui Göteborgin Balettiakatemian musikaalilinjalta 2010 ja on sen jälkeen tehnyt useita rooleja ympäri Suomea, viimeisimpänä muun muassa Lenan rooli Niin Kuin Taivaassa -musikaalissa Helsingin Kaupunginteatterissa ja Sally Bowles Cabaret-musikaalissa Turun Kaupunginteatterissa.

Sara Puljula
Sara Puljula on rovaniemeläislähtöinen multi-instrumentalisti-laulaja ja tunnettu teatterimuusikko (mm. Suomen Kansallisteatteri, Svenska teater, KOM-teatteri, Turun kaupunginteatteri).

Pauliina Saarinen
Pauliina Saarinen valmistui 2010 Lahden Musiikki- ja draamainstituutista musiikkiteatterilinjalta. Hän on työskennellyt näyttelijänä yli 10 vuoden ajan eri produktioissa, mm. Rock of Ages / Turun Kaupunginteatteri 2016 (Justice Charlier), Nunnia ja Konnia / Samppalinnan Kesäteatteri 2016 (Sisar Mary Robert) ja Varissuo / Turun Kaupunginteatteri 2018 (Ilona). Tällä hetkellä Saarinen näyttelee Ellen Thesleffin roolin Momentum 1900 - musikaalissa Tampereen Työväen Teatterissa. Vuosina 2019-2021 Saarinen oli kiinnitettynä Turun Kaupunginteatterissa. Saarinen on myös keikkaillut laulajana eri kokoonpanoissa 20 vuoden ajan.

Seela Sella
Sella valmistui Suomen teatterikoulusta vuonna 1959. Hän on esiintynyt yli 60 vuotta kestäneen uransa aikana muun muassa Turun ja Hämeenlinnan kaupunginteattereissa, Intimiteatterissa, Suomen Kansallisteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, Tampereen Komediateatterissa ja Teatteri Jurkassa. Sella on nähty lukuisissa suomalaisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa, jonka lisäksi hän on lukenut useita äänikirjoja, kuten Aili Somersalon Mestaritontun seikkailut. Sellalle on myönnetty Pro Finlandia -mitali vuonna 1993, Alfred Kordelinin säätiön tunnustuspalkinto vuonna 2000 ja näyttämötaiteen valtionpalkinto 2009. Vuonna 2007 Sella sai Jussi-patsaan sivuosastaan elokuvassa Kalteva torni.

Essi Wuorela
Essi Wuorela on musiikinopettaja ja laulaja, joka aloitti uransa solistina vuonna 1994. Sitä ennen hän toimi MTV3-kanavalla lastenohjelman juontajana 1992-1994 ja palasi ruutuun vuonna 1999, Hotelli Sointu -nimisen musiikkiohjelman juontajana (TV1). Lauluyhtye Rajaton on työllistänyt häntä jo vuodesta 1997, täysipäiväisesti vuodesta 2002 alkaen. Lauluyhtyetyö vie häntä ympäri maailman, missä konserttien ja muiden esiintymisten lisäksi järjestetään työpajoja ja koulutusta kaiken tasoisille laulajille, kuoroille ja yhtyeille. Opettajana hän on erityisen kiinnostunut ilmaisun voimasta ja laulajien kyvystä tulla kontaktiin itsensä ja muiden kanssa. Muita musiikillisia hankkeita on kertynyt vuosien mittaan ja erityisen tärkeä on EVA-trio, jonka musiikissa yhdistyy folk ja tämän päivän musiikkityylit. Anna-Mari Kähärän lauluista koottu konserttikokonaisuus ”Sirpale eilistä” kolmen muun laulajan kanssa on innostava ja haastava hanke.